BONDSCOMPETITIE

De Bondscompetitie is een gemengde competitie die op landelijk niveau wordt gespeeld. De bondscompetitie is opgebouwd als een piramide, met andere woorden: de Eredivisie heeft één poule, de Eerste Divisies twee, de Tweede Divisies vier, enz. De Eredivisie en de Eerste Divisie bestaan uit 10 teams per afdeling; de afdelingen in de overige divisies bestaan uit 8 teams.

De bondscompetitie wordt gespeeld in de periode september tot en met januari met uitzondering van de Ere- en Eerste Divisie; deze gaan door tot en met februari.

De wedstrijden worden altijd gespeeld op een vrijdag, zaterdag of zondag. Tijdens een wedstrijd worden er acht partijen gespeeld. Iedere gewonnen partij levert een punt op. Na 14 (of 18) wedstrijden wordt er een eindstand opgemaakt. Het team dat alle 14 wedstrijden heeft gewonnen is automatisch kampioen, ook als het team niet de meeste punten heeft verzameld. Heeft er niemand 14 wedstrijden gewonnen, dan is het team kampioen dat de meeste punten heeft verzameld. Het is niet mogelijk om een team direct in te schrijven voor de bondscompetitie: deelname gaat via promotie vanuit de regiocompetities.

Vanuit de reguliere regiocompetitie is het mogelijk om deel te nemen aan de bondscompetitie, door middel van promotie.

In de zeven regio’s van Badminton Nederland worden competities georganiseerd. Vanuit de reguliere regiocompetitie is het mogelijk om deel te nemen aan de bondscompetitie, door middel van promotie. Aan de andere kant kan het ook zijn dat een team dat deelneemt aan de bondscompetitie weer degradeert naar de regiocompetitie. Naast de reguliere regiocompetitie worden er nog diverse andere competities georganiseerd. Meer informatie over de reguliere regiocompetitie en de andere regiocompetitievormen is te vinden op de verschillende regiopagina’s.

Hieronder een overzicht van de regio’s binnen Badminton Nederland: